Behandelingen

Meer informatie over onze behandelingen
Mondhygiëne Santpoort > Behandelingen

Uw mond, onze zorg

Het team van Mondhygiënisten in de Pastorie is gericht op de gezondheid van uw mond.

Het team van Mondhygiënisten in de Pastorie is gericht op de gezondheid van uw mond. De patiënt staat bij ons centraal. Lees hieronder meer over wat het beroep mondhygiënist inhoudt.

Parodontitis

Parodontitis is een gevorderde tandvleesontsteking. De meeste mensen merken hier niets van. Toch is het zaak om die ontsteking aan te pakken, want het kan zelfs hartproblemen veroorzaken.

Bleken

Een mooie glimlach is jouw visitekaartje. Wij gebruiken in de praktijk de thuisbleekmethode, dat wil zeggen, we bepalen uw huidige kleur en maken een gebitsafdruk. Lees hier meer over tanden bleken.

Mondzorg voor kinderen

Al vanaf dat het eerste tandje van uw kind doorbreekt, is het goed om deze te verzorgen door middel van tandenpoetsen. Wanneer uw kind iets ouder is, kan er aangeleerd worden om zelf te poetsen. 

Veelgestelde vragen

Meer informatie aan de hand van veelgestelde vragen.

Wat is een mondhygiënist?

Een mondhygiënist richt zich op preventie en mondverzorging, om zo gaatjes en tandvleesaandoeningen te voorkomen én te verhelpen.

Welke handelingen voert een mondhygiënist uit?

  • Advies en voorlichting geven over het onderhouden van uw gebit, tandvleesaandoeningen en voedingsgewoonten
  • Verwijderen van tandsteen, tandplaque en aanslag
  • De conditie van uw tandvlees in kaart brengen
  • Aanbrengen van fluoride
  • Sealen van tanden en kiezen (om gaatjes te voorkomen kunnen de groefjes en putjes in tanden en kiezen opgevuld worden met een fissuurlak)
  • Polijsten van vullingen
  • Reinigen van worteloppervlakken onder het tandvlees (parodontale behandelingen)
  • Gebitsafdrukken maken

Het verschil tussen een mondhygiënist en preventieassistent

Wat is gingivitis?

Gingivitis is een ontsteking van het tandvlees rondom de tanden en/of kiezen. Symptomen hiervan kunnen zijn: roodheid, gezwollen tandvlees en bloedend tandvlees. Deze symptomen worden vaak niet opgemerkt door degene die gingivitis heeft.

Bacteriën zijn de oorzaak van deze tandvleesontsteking. Deze bevinden zich in de tandplaque die op de tanden en kiezen zit. De bacteriën produceren schadelijke afvalstoffen en er treedt een afweerreactie op. Indien de gingivitis niet behandeld wordt kan dit leiden tot parodontitis, waarbij ook het kaakbot rondom de tanden en kiezen aangetast kan worden. Lees hiervoor verder bij “parodontale behandelingen”.

Kan ik zonder verwijzing naar de mondhygiënist?

U kunt zonder verwijzing van uw tandarts een mondhygiënist bezoeken. Het is wel mogelijk dat uw tandarts u doorverwijst naar een mondhygiënist. De mondhygiënist kan andersom een patiënt verwijzen naar de tandarts, voor taken die zij niet zelfstandig kan uitoefenen. Zo is er een goede samenwerking tussen mondhygiënist en tandarts.